Beauty

Sport je najbolje sredstvo za pomlađivanje kože!

Sport može čak okrenuti cijeli proces i za desetak godina pomladiti kožu osoba koje odluče pod stare dane baviti s fizičkom aktivnošću

Sport omogućava osobama koje se njime bave da duže zadrže lijepu i glatku kožu, tvrde istraživači s kanadskog Sveučilišta McMaster. Njihova studija pokazuje da vježbanje tri sata tjedno doprinosi znatnom pomlađivanju kože.

Do tog zaključka, kanadski znanstvenici došli su analizom kože na stražnjici (koja je rijetko izložena sunčevim zrakama) 30 dobrovoljaca, starih između 20 i 84 godine. Stručnjaci su uzeli uzorke iz dva gornja sloja kože, epidermisa i dermisa, i ustanovili da sportaši stariji od 40 godina imaju 20 godina mlađu kožu od svojih vršnjaka koji se ne bave sportom. Epidermis (potkožni sloj) i dermis (koža) onih koji se ne bave sportom bili su opušteniji, manje elastični i suši.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

To nije jedina prednost sporta koji, kako tvrde istraživači, može čak okrenuti cijeli proces i za desetak godina pomladiti kožu osoba koje odluče pod stare dane započeti se baviti s nekom fizičkom aktivnošću. Naime, osobe starije od 65 godina koje su trenirale na sobnom biciklu tri puta tjedno tijekom tri mjeseca uspjele su znatno osvježiti svoju kožu.

“Bilo je to zaista iznenađujuće vidjeti“, rekao je vođa istraživanja dr. Mark Tarnopolski. Znanstvenici vjeruju da se tajna krije u molekulama (citokini) koji favoriziraju komunikaciju između stanica putem krvnog sustava. “Zapanjujuće je koliko fizička aktivnost može promijeniti naše tijelo”, navodi dr.Tarnopolski, dodajući da se “sportom treba baviti ne samo kako bismo sačuvali srce i mozak ili smanjili rizik od raka, već i da bismo kožu učinili zdravijom“

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0