Life&style
1/8

Dok mi spavamo, one rade: Sve što trebate znati o noćnim kremama

Volimo osjetiti glatko i nježno lice nakon buđenja, a u tome pomažu noćne kreme koje vrijedno "rade" u službi naše ljepote dok spavamo

Dok mi spavamo, ona intenzivno radi i obnavlja se - naša je koža noću vrlo aktivna, a u tome joj pomažu formule s hranjivim sastojcima i antioksidansima. Ako kupujete dnevnu i noćnu iz iste linije, a to je dobro jer djeluju sinergijski, primijetit ćete da je noćna vidno drukčija, gušća i hranjivija. Upravo to je njihova prednost, one pomažu koži da se lakše regenerira i dobro odmori. U obnavljanju joj osim klasičnih krema pomažu i one s efektom mikrodermoabrazije i AHA kiselinama. Nipošto to ne smijemo stavljati na lice po danu jer bi u suradnji sa suncem te formule izazvale neželjene efekte kao što su jako crvenilo i poremećaj pigmentacije. Stoga ih volimo navečer - pri buđenju je lice osjetno glađe i nježnije. Kad kupujete njegu za noć, obratite pozornost i na retinol i vitamin C. Oni također ne vole sunce, no zaglađuju lice i rade na održavanju mladolikosti. Tu su još i nezaobilazna hijaluronska kiselina koju imamo u koži, čija se koncentracija s godinama smanjuje. Želite li dodatno smirenje kože, preporuka je glicirizinska kiselina koja s hijaluronskom potiče i diobu stanica. Mikrocirkulacija je noću prevažna stavka - zbog nje nam lice ujutro izgleda rumeno i fino. Nju potiče ono što i nas budi, a to je kofein kao sastojak u večernjim formulama. Kolagen, ekstrakt magnolije i Q10 također su borci protiv znakova vremena na našem licu - uljepšavaju ten, smiruju kožu, čine je mekšom i mladolikom. Navečer stavljamo i serume koji dodatno njeguju kožu jer su zapravo koncentracija aktivnih sastojaka - on je jedan od najvažnijih rituala prije spavanja.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

- Kožu ćemo najbolje pripremiti za spavanje na sljedeći način. Najprije pravilno čišćenje lica, odnosno odstranjivanje šminke, npr., micelarnom otopinom. Ako vam je lice suho i osjetljivo, bolje je izabrati kremasti, a ne pjenušavi preparat - savjetuje dr. Lea Homolak iz Studija za medicinsku kozmetiku ECHO. Ne treba pretjerivati s količinom proizvoda, veličina lješnjaka je dovoljna. Lice je potrebno umiti ili prebrisati vodom sobne temperature, pretopla ili prehladna voda za pojedine tipove kože nije dobra. Zatim slijedi koncentrirani serum posebno za ciljane problematične dijelove lica.

 | Autor: Getty Images Getty Images

- Preporučam serume na bazi vode koji se brzo upijaju. Oni mogu sadržavati antioksidanse, preparate za uklanjanje mrlja, sastojke za hidrataciju kože ili anti-aging peptide. Aplicirajte ih tapkanjem i budite nježni - podsjeća dr. Homolak. Sljedeći korak je krema oko očiju. Dovoljna je sasvim mala količina koju nanosimo tapkanjem, kružnim pokretima bez natezanja kože, od vanjskog prema unutarnjem očnom kutu - dodaje. Nakon toga slijedi primjena noćnih krema. “Savjetujem retinol, koji je vrlo efikasan u njezi kože, to je produkt vitamin E i pomaže koži da izgleda mlađe, mekše, zategnutije. Također, može djelovati i na proširene pore lica, no ne primjenjujte ga na području oko očiju, uz nosnice i na usnicama. Također, savjetujem oprez trudnicama, dojiljama ili osobama s vrlo, vrlo osjetljivom kožom. Kreme s retinolom nanose se u maloj količini kružnim pokretima na obraze, čelo, bradu, vrat... Ako vam je koža suha, primjenjujte ga svaku drugu noć dok se naviknete ili, ako reagira suhoćom ili vam je neke dane isušena, preskočite ga tu večer - priča dr. Homolak. Zapamtite - večernja njega daje vam prekrasan izgled tijekom dana. 

Photo: Getty Images

Komentari 0